Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безоплатно передаємо сміттєвоз у комунальну власність: чи діє ПДВ-пільга

7 листопада 2018, 08:30
397
0
Реклама

Підприємство - платник ПДВ безоплатно передає основні засоби (сміттєві баки та сміттєвоз) у комунальну власність згідно з рішенням сільської ради. Чи буде діяти ПДВ-пільга?

Відповідно до пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

При цьому норми пп. 197.1.16 ПКУ поширюється також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводиться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

Отже, застосування норм пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

• передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;

• операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;

• передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;

• операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Таким чином, у випадку безкоштовної передачі основних засобів (сміттєвих баків та сміттєвоза) у комунальну власність за рішенням сільської ради за умови дотримання вимог пп. 197.1.16 ПКУ така операція звільняється від оподаткування ПДВ.

Див. ІПК ДФСУ від 01.11.2018 р. № 4652/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про ПДВшні пільги читайте у рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Пільги з ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини