Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інжинірингові послуги для нерезидента: чи буде об’єкт оподаткування ПДВ

13 листопада 2018, 14:00
736
0
Реклама

Основним видом діяльності платника податку є діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування у цих сферах (код КВЕД 71.12). Інжинірингові послуги у сфері хімічної технології, які планує надавати платник, включають у себе, зокрема:

• дослідження можливості синтезу;

• розробку шляхів синтезу та отримання зразків сполук з опціональним наданням цих сполук клієнту для подальшого дослідження на території замовника;

• комп'ютерне молекулярне моделювання та віртуальний скринінг;

• консультації та дослідження з медичної хімії;

• оптимізацію сполук-лідів;

• дизайн бібліотек сполук;

• дослідження з фармакологічного скринінгу хімічних сполук, біоаналітичні дослідження фізико-хімічних властивостей сполук;

• фармакокінетичні та токсикологічні дослідження хімічних сполук.

Чи нараховувати ПДВ у разі постачання таких послуг нерезиденту?

Для цілей оподаткування інжинірингові послуги обмежено переліком, визначеним пп. 14.1.85 ПКУ, незалежно від наявності більш ширших визначень цього терміну іншими юридично-правовими актами.

Нагадаємо: відповідно до пп. 14.1.85 ПКУ інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

У разі, якщо постачання платником ПДВ інжинірингових послуг, які відповідають визначенню, наданому пп. 14.1.85 ПКУ, здійснюється нерезиденту, то така операція не підпадає під визначення об'єкта оподаткування, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України (п. 185.1 і п.п. 186.2 - 186.4 ПКУ).

При цьому якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються у повній мірі в неоподатковуваних ПДВ операціях (у т.ч., операціях, що не є об'єктом оподаткування ПДВ), то такий платник зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 06.11.2018 р. № 4718/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" послугам, наданим нерезидентам, ми присвятили матеріали:

"Послуги для нерезидента: облік й оподаткування";

"Податкова накладна на послуги для нерезидента".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини