Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинні сплачувати ЄСВ адвокати, що зупинили свою діяльність

14 листопада 2018, 14:00
667
0
Реклама

Чи повинні сплачувати ЄСВ адвокати, що зупинили свою діяльність? Схоже, ВС/КАС нарешті поставив крапку у цьому питанні (постанова від 05.11.2018 р у справі № 820/1538/17).

Так, за обставинами справи позивач оскаржив ІПК від 07.03.2017 р. № 966/Т/20-40-13-02, в якій зазначено, що адвокату, професійна діяльність якого зупинена, необхідно подавати звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску й здійснювати сплату ЄСВ на загальних підставах.

ВС/КАС завважив, що необхідними умовами для сплати особою ЄСВ є провадження такою особою, зокрема, незалежної професійної адвокатської діяльності та отримання доходу від такої діяльності. При цьому, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю лише посвідчує право адвоката на здійснення професійної діяльності, однак не є підставою та доказом здійснення адвокатської діяльності.

Тож судами попередніх інстанцій вірно встановлено: оскільки з моменту зупинення права на заняття адвокатською діяльністю позивач не здійснював адвокатської діяльності та не отримував доходу від такої діяльності, це свідчить про відсутність обов'язку сплати ЄСВ у нього як самозайнятої особи.

Також суд касаційної інстанції наголосив, що правовим наслідком зупинення права на заняття адвокатською діяльністю є неможливість заняття адвокатською діяльністю на певний строк, у той час як наслідком припинення права на заняття адвокатською діяльністю є неможливість її подальшого здійснення взагалі, у зв'язку з чим анулюється свідоцтво на заняття адвокатською діяльністю. Таким чином, законодавець розрізняє зупинення та припинення права на заняття адвокатською діяльністю.

Увазі адвокатів пропонуємо матеріал "Чи може адвокат бути найманим працівником?" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини