Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Телефонні розмови в особистих цілях працівників: компенсуємо ПК

26 листопада 2018, 11:15
371
0
Реклама

Працівники платника ПДВ здійснюють особисті телефонні розмови з робочих телефонів, а потім відшкодовують вартість послуг мобільного зв'язку. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов'язання?

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

При цьому платник податку згідно з п. 198.5 ПКУ зобов'язаний нарахувати компенсуючі податкові зобов'язання за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ).

Щоправда, ця норма стосується товарів/послуг, необоротних активів, придбаних/виготовлених з ПДВ (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту).

Господарська діяльність - це діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ).

Отже, якщо платник не може підтвердити виробничий характер телефонних переговорів або телефонні переговори проводилися працівниками в особистих цілях, то згідно з п. 198.5 ПКУ платник зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання.

Такий висновок зробила ДФСУ в ІПК від 19.11.2018 р. № 4879/6/99-95-42-03-15/ІПК.

Більше про нарахування компенсуючих ПДВ-зобов'язань читайте в матеріалах "Компенсуючі податкові зобов'язання з ПДВ: коли їх необхідно нараховувати" і "За покупками без ПДВ компенсаційних податкових зобов'язань не буде" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини