Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чергування працівників у вихідні дні не оплачується

4 грудня 2018, 11:45
2089
0
Реклама

Якщо працівник залучався до чергування, яке не підлягає оплаті, а за нього надається відгул, то відсутні правові підстав для стягнення заборгованості по оплаті за роботу у вихідні та святкові дні. Про це йдеться у постанові Верховного Суд (Другої судової палати Касаційного цивільного суду) від 26.11.2018 р. у справі № 489/4153/16-ц.

У розглянутій судом справи колишній працівник (позивач) уважав, що підприємство не провело з ним повного розрахунку при звільненні, не виплатило додаткової зарплати за роботу у вихідні та святкові дні, відпрацьовані ним протягом 2010-2015 років.

Однак, як зясувалося, позивач був залучений у вихідні та святкові дні саме до чергування, а не до роботи у зв'язку з виробничою необхідністю для оперативного вирішення у ці дні невідкладних виробничих питань і для координації роботи підприємства. При цьому чергування у вихідний день не підлягає оплаті, а за нього надається відгул. Проте позивач у період роботи з 2010 року по 2015 рік із заявами про надання відгулів до роботодавця не звертався, тому відгули не надавались. Оскільки спеціальна грошова компенсація за чергування не передбачена законом, тому відсутні підстави для стягнення заборгованості по заробітній платі, а відтак і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Саме таке рішення виніс апеляційний суд з яким і погодився Верховний Суд.

Як оформлювати та чи оплачувати чергування працівників читайте в газеті"Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини