Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна військовий стан вважати форс-мажорними обставинами

4 грудня 2018, 12:40
2148
0
Реклама

Протягом останніх днів з моменту оголошення Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", до ТПП України та її регіональних відділень надходять звернення щодо загального засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Про це повідомила ТПП на власному сайті.

Відповідаючи на такі запити у відомстві повідомили, що засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) на підставі загальних ситуацій та/або введених/діючих режимів не передбачається.

Водночас з огляду на актуальність даного питання, нагадала основний механізм засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) відповідно до діючого законодавства.

Так, суб'єкту господарювання для засвідчення обставин непереборної сили, які можуть виникнути в конкретному випадку, необхідно наявність низки передумов.

Поняття форс-мажорних обставин визначено ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" від 02.12.1997 р. № 671/97-ВР (далі - Закон).

Підставою для засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) є наявність однієї або більше обставин, зазначених в Законі, а також визначених сторонами за договором, контрактом, угодою, типовим договором, законодавчими, відомчими та/чи іншими нормативними актами, які вплинули на зобов'язання таким чином, що унеможливили його виконання у передбачений термін.

Тож, якщо суб'єкт господарювання уважає що із уведенням воєнного стану з'явилися форс-мажорні обставини, то необхідно надати документи, які мають свідчити про:

- надзвичайність таких обставин;

- непередбачуваність обставин;

- невідворотність;

- причинно-наслідковий зв'язок між обставиною/подією і неможливістю виконання заявником своїх конкретних зобов'язань.

Читайте також статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

Документальне підтвердження форс-мажору: ТППУ уточнила нюанси

Форс-мажорні обставини - 2017: аналіз судової практики

Збитки від форс-мажору: загальна частина

Форс-мажорний сертифікат: перевірте дату, щоб списати борг

Компенсація збитків від форс-мажору: правові аспекти

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини