Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Операції із страховиками потрапили в зону ризику

5 грудня 2018, 13:25
621
0
Реклама

Під час здійснення НБУ нагляду за банками і небанківськими фінансовими установами, встановлюються факти проведення фінансових операцій, що пов'язані з відносинами у сфері страхування, які можуть містити ризики використання послуг банку для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або фінансування тероризму. Про це відомство відзначило в листі від 30.11.2018 р. № 25-0008/64237.

При цьому, окремі з операцій здійснювалися з використанням втрачених, викрадених, підроблених документів, а їх характер або наслідки вказували, що метою їх здійснення є виведення капіталів, легалізація кримінальних доходів, уникнення оподаткування тощо (в тому числі, шляхом конвертації (переведення) безготівкових коштів у готівку).

У зв'язку з цим НБУ наголошує на необхідності проведення ґрунтовного аналізу фінансових операцій, учасником яких є суб'єкти ринку страхових послуг, з метою виявлення індикаторів, що можуть свідчити про їх залучення (використання) у схеми(ах) з легалізації (відмивання) кримінальних доходів, зокрема тих, що зазначені у додатку до цього листа.

Відповідно до типологічних досліджень Держслужби фінмоніторингу України за 2015 рік основними інструментами на страховому ринку, які використовуються в схемах відмивання злочинних доходів, є:

укладання договорів страхування за малоймовірними ризиками;

фіктивні документи щодо настання страхового випадку;

укладання агентських договорів із завищеною комісією;

перестрахування у компаній з незадовільним фінансовим станом;

"сміттєві" цінні папери (акції, векселі, інвестиційні сертифікати); конвертування коштів у готівку.

Банкам рекомендовано проводити аналіз фінансових операцій, учасником яких є суб'єкт ринку страхових послуг, з метою виявлення індикаторів, що можуть свідчити про спроби використання послуг банку для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або фінансування тероризму, зокрема зазначених у додатку до листа № 25-0008/64237.

Крім того, НБУ у листі від 26.05.2017 р. № 25-0008/37888 наголошував на необхідності виявлення критеріїв, які можуть свідчити про здійснення клієнтами банків фінансових операцій, що містять ознаки фіктивності.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на святковий семінар для бухгалтерів
Дата: 13.12.2018
Поговоримо про: підсумки 2018 та прогнози на 2019 рік
Лектори: Юрій Циганок, Галина Зубар, Олександр Смирнов, Ірина Дмитраш та ін.
В програмі: фахові доповіді, цінні подарунки, шампанське та фото на згадку
Місце: м. Київ, вул. Антоновича, 52 (ДЕПО конференц-хол)
Замовити квиток можете
за посиланням або за номером телефону +38 (067) 703-01-01

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини