Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виявили нестачу ТМЦ: нараховуємо ПДВ-зобов’язання

11 грудня 2018, 11:30
549
0
Реклама

Платник ПДВ виявив у себе нестачу товарно-матеріальних цінностей. Які будуть ПДВ-наслідки у разі якщо нестачу відшкодує винна особа і якщо винну особу не встановлено?

Кошти, що надходять платнику ПДВ як компенсація винною особою нестачі товарно-матеріальних цінностей, розцінюється як компенсація вартості таких товарно-матеріальних цінностей та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ.

Якщо винну у нестачі особу не встановлено та відповідно відшкодування збитків винною особою не відбувається, то платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.9 ПКУ, оскільки такі товарно-матеріальні цінності не можуть бути використані в господарській діяльності платника податку.

Про це зазначила ДФСУ в ІПК від 05.12.2018 р. № 5111/6/99-95-42-03-15/ІПК.

Облікові аспекти списання зіпсованих ТМЦ ми розглядали в матеріалі "Зіпсовані будматеріали: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини