Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Операції з електронними грошима: чи потрібен РРО

26 грудня 2018, 08:45
796
0
Реклама

Принцип роботи електронних грошей загалом полягає у тому, що будь-яке підприємство чи компанія може бути як у ролі торгівця, отримуючи електронні гроші за товари та послуги, так і в ролі користувача, оплачуючи ними свої покупки. Для цього компанія як юридична особа на підставі договору, укладеного з банком (емітентом або агентом з розрахунків), відкриває два електронні рахунки (гаманці) - один для отримання електронних грошей як торгівця, а інший - для розрахунку як користувача.

Щоб здійснити платіж, необхідно спочатку придбати за реальні гроші платіжні засоби системи (зобов'язання). Вони зараховуються на електронний гаманець, а потім їх використовує користувач. Поповнювати електронний гаманець можна через відділення банків, з якими співпрацює система, з платіжної картки, з поточного банківського рахунку або через платіжні термінали.

У разі надходження електронних грошей на електронний гаманець їх можна перевести в готівку або на банківський рахунок.

Таким чином, при придбанні електронних грошей за готівкові кошти РРО застосовуються на загальних підставах відповідно чинного законодавства. Разом з тим, при придбанні електронних грошей у безготівковій формі при переказі з банківського рахунку споживача на банківський рахунок отримувача РРО не застосовується.

Відповідно до п. 3.3 Положення № 481 фізичні особи мають право використовувати електронні кошти для оплати товарів, а також переказувати їх іншим користувачам. Вони можуть переказувати електронні гроші іншим користувачам - фізособам з використанням наперед оплачених карток у сумі до 500 грн. на день та не більше 4 тис. грн. протягом одного місяця.

Користувачі - суб'єкти господарювання - юридичні особи мають право отримувати електронні гроші виключно в обмін на безготівкові кошти. Вони можуть використовувати такі гроші лише для здійснення оплати товарів.

Торгівці мають право приймати від користувачів як засіб платежу за товари електронні гроші, виражені лише у гривнях. Використовувати отримані кошти можна виключно для обміну на безготівкові кошти або повертати електронні гроші користувачам у разі повернення ними відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів" товарів, придбаних у такий спосіб.

Перевести електронні гроші у гривні можна тільки за умови виведення з платіжної системи.

Відповідно до ст. 47 гл. 8 Закону про банки і банківську діяльність банківські операції мають право виконувати виключно банки.

Про все це податківці написали в ІПК від 17.12.2018 р. № 5261/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Оскільки платник податків не наведено прикладів, які саме операції з електронними грошима будуть проводитись, неможливо однозначно надати роз'яснення, чи потрібний РРО при таких операціях з електронними грошима. Тому податківці рекомендують для більш детальної інформації звернутись до Нацбанку.

Читайте на цю тему у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Кіберполіція вважає криптовалюту електронними грошима"

"Bitcoin: правова регламентація та облік"

"Криптовалюта: проблеми оподаткування"

Для отримання безкоштовного 3-денного доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини