Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Маркетингові послуги для нерезидента: чи враховувати в 1-мільйонному ліміті для ПДВ-реєстрації

27 грудня 2018, 08:15
427
0
Реклама

Особа (підприємство/ФОП) здійснює операції з постачання нерезиденту послуг з продажу товарів і послуг потенційним клієнтам з виконанням вихідних дзвінків через телефонний центр. Чи враховується обсяг таких операцій в 1-міліонному ліміті для обов'язкової реєстрації платником ПДВ?

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України (пп. "а" і пп. "б" п. 185.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.108 ПКУ маркетингові послуги (маркетинг) - це послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

При цьому згідно пп. "д" п. 186.3 ПКУ місцем постачання телекомунікаційних послуги, а саме: послуг, пов'язаних з передаванням, поширенням або прийманням сигналів, слів, зображень та звуків або інформації будь-якого характеру за допомогою дротових, супутникових, стільникових, радіотехнічних, оптичних або інших електромагнітних систем зв'язку, включаючи відповідне надання або передання права на використання можливостей такого передавання, поширення або приймання, у тому числі надання доступу до глобальних інформаційних мереж, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Враховуючи зазначене, операція з постачання платником ПДВ маркетингових послуг є об'єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того кому вони надаються резиденту чи нерезиденту.

Таким чином, операції з постачання нерезиденту послуг по продажу товарів і послуг є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Якщо загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій (у т. ч. операцій з постачання нерезиденту маркетингових послуг) за останні 12 к. дн. сукупно перевищує 1 млн грн, особа зобов'язана зареєструватися платником ПДВ.

Див. ІПК ГУ ДФСУ в Закарпатській області від 14.12.2018 р. № 5247/ІПК/07-16-12-01-10.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг нерезиденту ми розглянули в матеріалі "Послуги для нерезидента: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини