Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Призупинили застосування "вугільної" ПДВ-пільги - як бути з перехідними операціями

11 січня 2019, 07:30
524
0
Реклама

Ситуація: платник ПДВ здійснює операції з постачання вугілля, які звільняються від оподаткування згідно з п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ. При цьому відвантаження товару (вугілля) відбувається у звітному (податковому) періоді, в якому платник податку використовує пільгу, передбачену цим пунктом, а оплата такого товару - у звітному (податковому) періоді, на який платник податку відмовився від зазначеної пільги.

Як у цьому випадку застосовувати зазначену ПДВ-пільгу?

У разі здійснення операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703000000, 270400 згідно з УКТ ЗЕД платник ПДВ відповідно до п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ застосовує тимчасовий режим звільнення від оподаткування ПДВ та має можливість відмовитися від нього чи призупинити його застосування на один або декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання до контролюючого органу відповідної заяви.

У період, на який платник податку призупинив застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ (відмовився від такого режиму), такий платник податку застосовує касовий метод визначення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ.

Отже, якщо платник податку у періоді застосування пільги, передбаченої п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, здійснив операцію з постачання товару, передбаченого цим пунктом (перша подія за операцією), а оплата такого товару буде здійснюватися у звітному (податковому) періоді, на який платник податку відмовився від використання пільги, то податкова накладна за операцією з постачання такого товару повинна бути складена на дату настання першої події (відвантаження товару) та зареєстрована в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. У такій податковій накладній робиться запис "Без ПДВ", оскільки вона складається на операцію, звільнену від оподаткування. Податковий кредит за операцією, звільненою від оподаткування, покупцем товару на підставі такої податкової накладної не формується.

Див. ІПК ДФСУ від 29.12.2018 р. № 5484/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" ПДВшним пільгам ми присвятили рубрику "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Пільги з ПДВ".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини