Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерські новини (08.01 - 13.01)

14 січня 2019, 11:00
1350
0
Реклама

Адміністрування податків

За якими надходженнями відкрито нові бюджетні рахунки із 3 січня.

ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що із 03.01.2019 відкрито нові бюджетні рахунки для зарахування надходжень по:

· КБК 11010501 Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов'язковому декларуванню;

· КБК 11011001 Військовий збір, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування;

· КБК 19011000 Екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення.

Також змінені бюджетні рахунки за КБК 19010400 Екологічний податок, який справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензій строк.

Отже, відтепер:

І. Платник податку - фізична особа, яка зобов'язана сплатити податок, але звільнена від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо), сплачує:

· податок за кодом бюджетної класифікації "11010501" - "податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов'язковому декларуванню";

· військовий збір за кодом бюджетної класифікації "11011000" - "військовий збір".

ІІ. Платник податку - фізична особа, яка зобов'язана подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов'язання, сплачує:

· податок за кодом бюджетної класифікації "11010500" - "податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування";

· військовий збір за кодом бюджетної класифікації "11011001" - "військовий збір, що сплачується за результатами декларування".

Реквізити нових бюджетних рахунків на 2019 рік по областям можна переглянути за посиланням.

Нові рахунки на 2019 рік для сплати ЄСВ великими платниками податків.

Офіс великих платників податків розмістив реквізити рахунків для сплати ЄСВ в 2019 році, відкриті на рівні ГУ ДКСУ у м. Києві для Офісу великих платників (код 2810). Дані рахунки відкрито тільки для платників податків, які перебувають за основним місцем обліку в Офісі великих платників податків ДФС (код органу ДФС - 2810).

Звітність

Декларацію з податку на прибуток за 2018 рік подаємо за новою формою.

Мінфін, своїм наказом від 19.10.2018 р. № 842 затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток, які набрали чинності 14.12.2018.

Враховуючи, що видання цього наказу обумовлено змінами з 01.01.2018 в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, податківці, за базовий звітний (податковий) період - 2018 рік, рекомендують подавати декларацію за оновленою формою.

Тут варто зауважити, що на сайті ДФС оновлену версію декларації уже включено до Реєстру форм електронних документiв (файли J0100117 - для "квартальників", J0108104 - для "річників").

Див. лист ДФС від 04.01.2019 р. № 357/7/99-99-15-02-01-17.

Місячну звітність за грудень необхідно подати до 21 січня.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Так, наприклад, останнім днем подання декларації з акцизного податку за грудень 2018 року, і не тільки цієї, буде 21 січня 2019 року.

Однак, термін сплати податків і зборів, у такому випадку, не переноситься. Тобто платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації. При цьому платник не повинен враховувати перенесення термінів подання звітності у зв'язку з вихідними чи святковими днями.

Відповідна норма передбачена статтями 49, 57 ПКУ.

За даними ДФС.

Стартувала звітна кампанія щодо подачі Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ.

Підприємства, установи, у т. ч. громадські організації осіб з інвалідністю, ФОП, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відділеннях Фонду соцзахисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів (далі - звіт), відповідно до ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та підприємцями, що використовують найману працю, звітів та інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, затверджений постановою Кабміну від 31.01.2007 р. № 70 "Про реалізацію ст. 19 і 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

Відповідно до вищезгаданого Порядку звіт роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою № 10-ПІ (річна).

За повідомленням Фонду соціального захисту інвалідів.

При заповненні майнової декларації деякі дані будуть внесені автоматично.

01 січня 2019 року розпочалась щорічна кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорій фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи.

У зв'язку з цим ДФС запровадила новий електронний сервіс в "Електронному кабінеті", який дозволяє отримати частково заповнену декларацію на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, та відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна.

Такий сервіс часткового попереднього заповнення декларації надасть можливість платникам податків скоротити час і витрати на подання звітності, мінімізувати помилки при заповненні декларацій, та надати копії первинних документів як додаток до декларації в он-лайн режимі.

За даними ГУ ДФС у Харківській області.

Річна звітність без проблем!

Знижка -60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн/рік

Деталі акції

Оплата праці та трудові відносини

Перенесення робочих днів у 2019 році: у травні 5 вихідних підряд.

Уряд на засіданні 10.01.2018 прийняв розпорядження "Про перенесення робочих днів у 2019 році". Про ухвалене рішення повідомила Федерація профспілок.

Рекомендовано перенести у 2019 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

· вівторка З0 квітня на суботу 11 травня;

· понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;

· вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

Перенесення пов'язано із святкування у 2019 році 1 травня (середа) - Дня праці та у 2020 році 1 січня (середа) - Нового року.

За такого перенесення робочих днів матиме 5 вихідних із 27 квітня по 1 травня 2019 року. Адже 28 квітня (неділя) - Великдень, тож вихідним стане й 29 квітня (понеділок). Однак 9 травня (четвер) буде один вихідний день посеред тижня із робочою суботою - 11 травня.

Як призначають лікарняні та декретні для осіб, що працюють за трудовим договором та договором ЦПХ.

Страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених діючим законодавством (ст. 18 Закону № 1105).

Отже, застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та одночасно виконують роботи, надають послуги на умовах договору цивільно-правового характеру, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, за рахунок коштів Фонду, по місцю знаходження замовника робіт, послуг на умовах договору цивільно-правового характеру.

Для реалізації цього права підрядник надає копії листка непрацездатності замовнику для подальшого призначення та надання зазначеної допомоги.

За даними Управління Держпраці в Полтавській області.

Положення галузевих угод обов'язкові до виконання, але не для всіх.

Положення певної галузевої угоди поширюються на ті підприємства, уповноважені особи яких як від сторони роботодавців, так і найманих працівників (профспілок) брали участь у підписанні угоди або згодом приєдналися до неї.

Для підприємств, які при укладанні угоди не були представлені уповноваженими представниками зі сторони власника і сторони профспілки, при укладанні колективного договору обов'язковими є норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні.

Про це нагадали Мінсоцполітики у листі від 09.11.2018 р. № 21841/0/2-18/28.

Що стосується відповідальності, то про не йдеться в листі Держпраці від 09.11.2018 р. № 8914/1/4.1-ДП-18.

Порядок ведення Табеля обліку робочого часу розглядався у матеріалі видання "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

ЗЕД

Які валютні послаблення почнуть діяти із 7 лютого: НБУ затвердив нормативні акти.

НБУ затвердив і оприлюднив усі нормативно-правові акти, які є основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої Законом України "Про валюту і валютні операції". Нова система складається з 8 основних постанов Правління НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Загалом із 7 лютого будуть введені в дію більше 20 послаблень, які наведені у новині.

Граничні строки розрахунків за експортом-імпортом товарів збільшено до 365 календарних днів.

Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становитимуть 365 календарних днів починаючи із 07.02.2019.

З цієї дати набирає чинності постанова Правління НБУ "Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті" від 02.01.2019 р. № 5, якою це передбачено. Документ уводиться в дію разом із новим Законом України “Про валюту і валютні операції” від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

Закон про валюту: чи чекати повної свободи в розрахунках із нерезидентами? Про це читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Бюджетні установи

Бюджетників звільнили від відповідальності за порушення, допущені у 2017 - 2018 роках при застосуванні НП(С)БОДС.

Зупинення операцій з бюджетними коштами за допущені у 2017 - 2018 роках порушення бюджетного законодавства, визначені п. 33 і 35 ч. 1 ст. 116 БКУ, не застосовуються до учасників бюджетного процесу у зв'язку із запровадженням з 1 січня 2017 року НП(С)БО в державному секторі для складення фінзвітності та нового плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі.

Відповідну норму містить Закон України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування" від 06.12.2018 р. № 2646-VIII.

Йдеться про порушення встановлених вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів; а також про невідповідність даних, наведених у фінансовій і бюджетній звітності бюджетних установ, даним бухгалтерського обліку.

Також в цьому ж Законі маємо норму, за якою для здійснення внутрішнього аудиту розпорядник бюджетних коштів в особі керівника утворює самостійний структурний підрозділ внутрішнього аудиту, що є підпорядкованим і підзвітним безпосередньо такому керівнику.

Також читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН матеріал "Для держсектору модернізували бухстандарти та фінзвітність".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

РРО

Оновлено реєстр РРО.

Наказом ДФС від 04.01.2019 р. № 8 затвержено новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Він налічує 171 модель РРО.

Також затвержено Перелік РРО, виключених з Державного реєстру в 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Революційні РРО/КОРО - покращення від Мінфіну: що потрібно знати? Про новації читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системиЛІГА: ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Приватне підприємництво

Які наслідки скасування рішення про анулювання реєстрації єдинником.

Фахівці ДФСУ роз'яснили порядок поновлення реєстрації єдинником після закінчення процедури адміністративного або судового оскарження рішення контролюючого органу про анулювання реєстрації платника єдиного податку - ФОП, у разі прийняття рішення на користь такого платника (роз'яснення з категорії 107.12 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Передусім контролери наголосили: анулювання контролюючим органом реєстрації платника єдиного податку ФОП передбачає собою перехід такого платника на загальну систему оподаткування, а тому на час адміністративного і судового оскарження рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку підстави для застосування спрощеної системи оподаткування у ФОП відсутні.

Проте у разі прийняття рішення контролюючого органу або суду на користь ФОП (скасування анулювання реєстрації платника єдиного податку), контролюючим органом самостійно вносяться зміни до реєстру платників єдиного податку, зокрема, анулюється дата виключення ФОП з реєстру платників єдиного податку.

Тобто така особа продовжує перебувати на спрощеній системі оподаткування, у тому числі за період адміністративного або судового оскарження.

Платників єдиного податку може зацікавити матеріал "Як діяти в разі незгоди з рішенням контролерів щодо анулювання реєстрації єдинником" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Огляд індивідуальних податкових консультацій за 8-11 січня

Назва

Суть запиту

Позиція податківців

Реквізити ІПК

ПДВ

ПН/РК зареєстровано із запізненням через арешт реєстраційного ліміту: чи буде штраф

Чи вдасться уникнути штрафу за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН у разі накладення за рішенням суду арешту на суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування (реєстраційну суму)?

В ст. 1201 ПКУ не передбачено виключень щодо застосування норм зазначеної статті за порушення термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН для окремих випадків, пов'язаних з такими порушеннями.

Таким чином, накладення арешту на реєстраційну суму (навіть за умови, що в подальшому такий арешт скасовано судом) не звільняє від відповідальності на підставі ст. 1201 ПКУ.

від 29.12.2018 р. № 5485/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Контролери несвоєчасно повідомили про помилку в ПН: чи будуть штрафи за несвоєчасну реєстрацію

Платником ПДВ під час складання податкової накладної була допущена помилка в коді товару. Повідомлення про помилку контролери надіслали несвоєчасно, через це підприємство несвоєчасно направило на реєстрацію нову податкову накладну з правильним кодом товару. Чи застосовуватимуть у цьому випадку штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкової накладної в ЄРПН?

Якщо податкову накладну, складену після 01.10.2015, зареєстровано в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то до платника податку, відповідального за її реєстрацію в ЄРПН, застосовуються штрафні санкції, визначені ст. 1201 ПКУ.

При цьому ст. 1201 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Не отримавши квитанцію про реєстрацію податкової накладної, підприємство мало скористатися правом на одержання такої інформації, своєчасно створивши запит в ЄРПН.

від 28.12.2018 р. № 5467/ІПК/08-01-12-01-06

Визнаємо податковий кредит за електронною митною декларацією

Платник ПДВ імпортує товари. При цьому здійснюється електронне декларування з використанням електронної митної декларації, засвідченої електронним цифровим підписом. Що з податковим кредитом з ПДВ? На яку дату його визнавати?

Електронна митна декларація, оформлена за допомогою автоматизованої системи митного оформлення, що підтверджує сплату ПДВ, є підставою для формування податкового кредиту.

Таким чином, при ввезенні товарів на митну територію України право на податковий кредит за такою операцією виникає на дату сплати податкових зобов'язань, згідно з п. 187.1 ПКУ на підставі митної декларації, оформленої відповідно до вимог законодавства.

від 28.12.2018 р. № 5465/ІПК/13-01-12-01-10

Огляд усіх важливих ІПК за минулий тиждень читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини