Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДРС про позапланові перевірки додержання ліцензійних умов

14 січня 2019, 10:30
403
0
Реклама

Раніше ДРС вже писали про планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю), про те, як підприємець може оскаржити результати планової та позапланової перевірки, а також щодо не допуску на перевірку контролера. Наступне інформаційне повідомлення стосується ліцензійних перевірок.

Так, 1 січня 2019 року втратив чинність Закон України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 03.11.2016 р. 1728-VIII (далі - Закон № 1728).

З дати втрати чинності Закону № 1728 органи ліцензування на яких поширюється дія Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" від 02.03.2015 р. № 222-VІІІ (далі - Закон № 222), у відповідності до ч. 10 ст. 19 Закону № 222, зможуть здійснювати позапланові перевірки додержання ліцензіатом вимог відповідних ліцензійних умов з підстав, передбачених пунктами 2, 4 та 5 частини дев'ятої статті 19 Закону № 222, лише за наявності погодження Державної регуляторної служби України, яке надається на підставі відповідного рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування за результатом розгляду звернення органу ліцензування з огляду на таке.

Відповідно до частини десятої статті 19 Закону № 222 позапланова перевірка додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов, здійснюється лише за наявності погодження спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування, яке надається на підставі рішення Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування за зверненням органу ліцензування.

Звернення органу ліцензування повинно містити документальне підтвердження виявлення інформації, передбаченої пунктом 2 частини дев'ятої цієї статті, або завірену ним копію відповідного звернення чи повідомлення, передбачених пунктами 4 або 5 частини дев'ятої цієї статті.

Пунктами 2, 4 та 5 частини дев'ятої статті 19 Закону № 222 передбачені такі підстави для проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов, як:

· виявлення у державних інформаційних ресурсах (паперових або електронних) інформації, що свідчить про порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов або не узгоджується з інформацією, що подається ліцензіатом органу ліцензування відповідно до вимог цього Закону, - з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині (зокрема, повідомлення про зміну даних, зазначених у підтвердних документах) або перевірки достовірності відповідної інформації;

· обґрунтоване звернення фізичної або юридичної особи про те, що внаслідок порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов такій особі (особам) було завдано матеріальної шкоди або порушено її (їхні) законні права чи інтереси, - з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині;

· повідомлення посадових осіб контролюючих органів про виявлені в ході виконання контрольних повноважень порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов - з метою перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов у відповідній частині.

Читайте також статтю "Скарга фізособи на підприємця - підстава для позапланової перевірки" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини