Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ЄСВ може сплачуватися третьою особою: позиція ВСУ

14 січня 2019, 14:00
939
0
Реклама

Необхідність оплатити ЄСВ не з безпосереднього рахунку платника податків, а виконати цей обов'язок через третю особу виникає у виняткових випадках, однак такі ситуації трапляються.

У ситуації, яка розглядалася в суді, підприємство уклало договір безпроцентної позики (безпроцентної поворотної фінансової допомоги). Згідно з умовами цього договору, позика надається позикодавцем позичальникові у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок іншого підприємства. Останнє отримало доручення від підприємства сплачувати податки і збори, в т.ч. і єдиний соціальний внесок. В результаті кошти були перераховані для сплати ЄСВ.

Проте, як вбачається з індивідуальних відомостей про застраховану особу (персональні облікові картки застрахованих осіб), перераховані кошти були не зараховані в рахунок сплати ЄСВ.

Тож підприємство звернулося до суду аби оскаржити дії ДФС щодо незарахування коштів у сплату ЄСВ.

ВС/КАС у постанові від 21.12.2018 р. у справі № 805/1429/17-а стверджує:

1. Закон про ЄСВ передбачає можливість звільнення від виконання обов'язків платників ЄСВ у разі перебування на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де здійснювалася АТО.

Конкретний зміст спірних правовідносин свідчить про те, що підприємство не мало на меті звільнення від обов'язку зі сплати ЄСВ за ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ але, натомість, здійснювало пошук шляхів виконання цього обов'язку з тим, щоб забезпечити відповідний страховий стаж своїх працівників.

2. Суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про те, що в результаті реалізації між підприємством та повіреним їхніх взаємовідносин за договорами доручення, не відбулось передачі третім особам обов'язку платника (підприємства) по сплаті ЄСВ що заборонено ч. 9 ст. 25 Закону про ЄСВ.

3. Власником коштів, від імені якого здійснено відповідні платежі в рахунок сплати сум ЄСВ за наведеними вище платіжними дорученнями, є саме позивач, а не будь-яка третя особа.

4. Сама лише обставина, що відповідні перерахування власних коштів платника ЄСВ відбулись не з його власного рахунку, в умовах неможливості використання власних рахунків платника (що не є спірним між сторонами), не свідчить про порушення платником вимог ч. 9 ст. 25 Закону про ЄСВ.

5. У випадку наявності прогалин у спеціальному нормативно-правовому акті - Законі про ЄСВ - щодо порядку (способу) виконання обов'язку платника по сплаті ЄСВ, за умов об'єктивної неможливості використати передбачений Законом про ЄСВ спосіб виконання такого обов'язку, правомірними є дії платника ЄСВ, спрямовані на забезпечення виконання цього обов'язку у будь-який інший спосіб, що не суперечить чинному законодавству.

Аби страхувальникам нічого не проґавити під час звітування з ЄСВ, надаємо добірку аналітичних матеріалів на цю тему в газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини