Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як виправити помилку у додатку 3 до ПДВ-декларації

15 січня 2019, 11:30
979
0
Реклама


Підприємство - платник ПДВ до контролюючого органу надало декларацію з ПДВ
за серпень 2018 року з відповідними додатками, зокрема додатком 3, в якому було заявлено суму, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку.

В подальшому у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок у раніше поданій декларації суб'єктом господарської діяльності було подано уточнюючий розрахунок з відповідними додатками, в тому числі і додатком 3. При цьому в додатку 3 були допущені описки (помилки) в частині окремих постачальників товарів (робіт, послуг) відносно визначення ІПН, звітного (податкового) періоду, у якому виникло від'ємне значення, а також суми від'ємного значення.

Як виправити помилки в додатку 3, який подавався разом з уточнюючим розрахунком до відповідної декларації з ПДВ? Яка відповідальність передбачена у цьому випадку?

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

При цьому у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до якої повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

У випадку виправлення помилки у додатку 3, незалежно від того вплинула чи ні така помилка на вартісні показники декларації, уточнюючий додаток 3 повинен містити уточнені показники, які є правильними.

Виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку, здійснюється виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку.

Що стосується фінансової відповідальності за допущені помилки у додатку 3 до декларації, то ПКУ не передбачена відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій за допущення платником ПДВ описок (помилок), арифметичних та/або методологічних помилок у звітності з ПДВ. При цьому, якщо такі помилки стали причиною заниження сум податкових зобов'язань, то платник податку притягується до відповідальності у вигляді штрафних санкцій у розмірах, визначених главою 11 р. II ПКУ.

Водночас, ст. 1631 Кодексу про адміністративні правопорушення України передбачено відповідальність у вигляді штрафів у разі допущення платником ПДВ порушення порядку ведення податкового обліку.

Див. ІПК ДФСУ від 08.01.2019 р. № 73/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Річна звітність без турбот!

Знижка - 60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн на рік

Деталі акції

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини