Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як повернути неякісні ліки - Держлікслужба

16 січня 2019, 10:25
249
0
Реклама

Держлікслужба нагадала що вимоги споживача щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення неналежної якості розглядаються після пред'явлення споживачем (пацієнтом) розрахункового документу.

Це пов'язано з набранням чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" від 23.11.2018 р. № 2628-VIII. Ним внесені зміни до ст. 8 Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991 р. № 1023-XII (далі - Закон).

Отже, факт неналежної якості лікарського засобу підтверджують такі документи:

- висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією (за результатами лабораторного аналізу, проведеного відповідно до методів контролю якості, що затверджені під час державної реєстрації);

- розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Наразі, чинним законодавством передбачено, що аптечний заклад зобов'язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також на його вимогу надати документи, які підтверджують належну якість продукції. Реалізація лікарських засобів здійснюється лише за наявності сертифіката якості, що видається виробником, при цьому забороняється реалізація (відпуск) громадянам неякісних лікарських засобів або таких, термін придатності яких минув або на які відсутній сертифікат якості, що видається виробником.

Слід зазначити, що лікарські засоби віднесені до Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню). Крім того, лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають, про що розміщується оголошення в залі обслуговування.

У разі сумніву щодо якості лікарського засобу, споживач має право:

- вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб, що видається виробником, має бути наданий у термін не більше ніж одна доба;

- звернутися до територіального органу Держлікслужби, контакті дані якого наявні в аптечних закладах, та на офіційному веб-сайті Держлікслужби.

Читайте також статтю "Аптечка на підприємстві: організаційно-облікові нюанси" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини