Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли можна надміру сплачені податки при імпорті товарів

6 лютого 2019, 09:30
483
0
Реклама

У разі якщо митний орган за результатами митного оформлення товару за окремою митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, самостійно не приймав рішення про коригування митної вартості і погодився з митною вартістю, визначеною декларантом, та методом її визначення, який застосував декларант, немає підстав вважати дії митного органу такими, що вчинені всупереч вимогам МКУ, а відтак і підстав визнавати сплачені суми митних платежів чи їх частину надмірно сплаченими. Якщо ж саме митний орган визначив митну вартість товарів, а в подальшому буде прийнято рішення про застосування митної вартості, заявленої декларантом, сума надмірно сплачених митних та інших платежів повертається декларанту в порядку і на умовах, встановлених у ст. 301 МКУ, ст. 43 ПКУ.

Відповідний висновок, зроблений Верховним Судом у постанові від 24.04.2018 р. у справі № 814/1980/16, був підтверджений ВС/КАС при обґрунтуванні постанови від 29.01.2019 р. у справі № 813/347/18. За обставинами останньої підприємство під час здійснення митних процедур при ввезенні на територію України товару неправильно визначено ставку акцизного податку, що в подальшому призвело до надмірної сплати до бюджету акцизного податку та ПДВ. Підприємство звернулось до митниці із заявою про повернення надмірно сплачених платежів, проте у її задоволенні було відмовлено. Суди усіх трьох інстанції також не знайшли підстав для задоволення позовних вимог підприємства, оскільки останнє визначало митну вартість самостійно.

Підприємствам-імпортерам цікавим може бути матеріал «Імпорт товарів: бухгалтерський та податковий облік» сервісу «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини