Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаємо металобрухт від виробництва товарів: чи нараховувати компенсуючі ПДВ-зобов’язання

13 лютого 2019, 08:00
873
0
Реклама

Внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві у платника ПДВ утворилися відходи та брухт чорних і кольорових металів. Платник ПДВ продає такі відходи та брухт чорних і кольорових металів. При цьому відповідно до п. 23 підрозділу 2 р. XX ПКУ їх постачання звільняється від оподаткування ПДВ.

Таким чином, придбані/отримані з ПДВ товари/послуги платник ПДВ частково використовує в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково у звільнених від оподаткування ПДВ операціях - операціях з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися у такого платника податку внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві.

Чи діють тут вимоги ст. 199 ПКУ щодо нарахування компенсуючих ПДВ-зобов'язань?

В абз. 2 п. 199.6 ПКУ визначено, що правила, встановлені ст. 199 ПКУ, НЕ застосовуються до операцій з постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібрання (демонтажу) ліквідованих основних фондів й інших подібних операцій.

Отже, у цьому випадку обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними ст. 199 ПКУ, у платника ПДВ відсутній.

Див. ІПК ДФСУ від 15.01.2019 р. № 142/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Річна звітність без турбот!

Знижка - 60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн на рік

Деталі акції

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини