Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Починаємо ЗЕД-діяльність: чи потрібно додатково реєструватися?

21 лютого 2019, 15:45
786
0
Реклама

Всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності (далі - ЗЕД) незалежно від форми власності та інших ознак мають рівне право здійснювати будь-які види ЗЕД та дії щодо її провадження, у т. ч. будь-які валютні операції та розрахунки в іноземній валюті з іноземними суб'єктами господарської діяльності, що прямо не заборонені або не обмежені законодавством, у тому числі заходами захисту, запровадженими НБУ відповідно до ст. 5 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" від 16.04.1991 р. N 959-XII.

Фізособи мають право здійснювати ЗЕД з моменту набуття ними цивільної дієздатності згідно з законами України. Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом "Про підприємництво". Фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони є суб'єктами господарської діяльності за законом держави, в якій вони мають постійне місце проживання або громадянами якої вони є. Юрособи мають право здійснювати ЗЕД відповідно до їх статутних документів з моменту набуття ними статусу юрособи.

Іноземні суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють ЗЕД на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Акредитацію філій і представництв іноземних банків здійснює НБУ відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2000 р. № 2121-III. Реєстрацію представництв інших іноземних суб'єктів господарської діяльності здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, протягом 60 робочих днів з дня подання іноземним суб'єктом господарської діяльності документів на реєстрацію.

При цьому слід зазначити, що чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація в контролюючих органах суб'єктів ЗЕД.

Див. роз'ясненняз категорії 114.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Що потрібно знати бухгалтеру про процедуру реєстрації підприємства. В які строки вона здійснюється читайте у матеріалі.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини