Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Постачання електроенергії: особливості ПДВ-обліку

25 лютого 2019, 13:30
1841
0
Реклама

Послуга з розподілу електричної енергії технічно забезпечується мережами оператора системи розподілу, а придбання послуги розподілу здійснюється електропостачальником для виконання зобов'язань з постачання електроенергії споживачам, які обрали комерційну пропозицію оплати послуг розподілу через електропостачальників, побутовим та малим непобутовим споживачам, яким здійснюється постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, та споживачів постачальника "останньої надії". Тобто споживачі отримують послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через своїх електропостачальників.

Який порядок формування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ за такими операціями?

У випадку здійснення операції з постачання послуг із розподілу (передачі) електричної енергії оператор системи розподілу зобов'язаний:

• визначити податкові зобов'язання з ПДВ за касовим методом, а саме на дату перерахування електропостачальником коштів на банківський рахунок (у касу) оператора системи розподілу як оплату за постачання таких послуг з розподілу (передачі) електричної енергії;

• скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією на електропостачальника. При цьому така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для електропостачальника (платника ПДВ) підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до складу податкового кредиту.

У разі здійснення електропостачальником операції з постачання електричної енергії споживачу, у тому числі якщо до складу вартості такої електричної енергії включається також вартість послуг із її розподілу (передачі), електропостачальник зобов'язаний:

• визначити податкові зобов'язання з ПДВ за касовим методом, а саме на дату перерахування споживачем коштів на банківський рахунок (у касу) електропостачальника як оплату за постачання електричної енергії, виходячи із вартості такої електричної енергії, до складу вартості якої також включається вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії;

• скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією на споживача. При цьому така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для споживача (платника ПДВ) підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту.

Див. ІПК ДФСУ від 18.02.2019 р. № 587/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини