Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ наслідки переведення нежитлового фонду в житловий

28 лютого 2019, 08:30
600
0
Реклама

З метою реалізації прав на об'єкти багатоквартирного житлового будинку, замовником будівництва якого було підприємство, шляхом проведення реконструкції власних приміщень творчих майстерень під житлові квартири, ці майстерні із нежитлового фонду були переведені в житловий фонд із відповідним внесенням змін в єдиний державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Які у цьому випадку будуть ПДВ-наслідки?

Для цілей оподаткування ПДВ операція із реалізації майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об'єкта нерухомого майна.

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

При цьому перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

• першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

• перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Зазначена норма застосовується до об'єктів, які й до реконструкції або капітального ремонту мали статус житлового фонду. У цьому випадку реконструкції підлягали нежитлові приміщення, які набувають статусу житлових після такої реконструкції.

Таким чином, операції з реконструкції нежитлових приміщень та відповідна реєстрація переведення цих приміщень у житловий фонд не є постачанням житла у розумінні пп. 197.1.14 ПКУ.

Постачання майнових прав на приміщення, які набули після реконструкції статусу об'єктів житлового фонду, фізичним та/або юридичним особам є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка підлягає оподаткуванню ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%.

Подальший продаж майнових прав на ці об'єкти житлового фонду підлягає звільненню від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 20.02.2019 р. № 638/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" ПДВшним пільгам ми присвятили рубрику "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Пільги з ПДВ".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини