Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінилася ціна на товари, з дати постачання яких минуло 1095 днів: чи можна скласти РК до ПН

13 березня 2019, 10:45
1332
0
Реклама

Після спливу 1095 календарних днів із дня постачання товарів/послуг змінилася (збільшилася/зменшилася) їх вартість. Як постачальнику і покупцю відкоригувати свої податкові зобов'язання і податковий кредит відповідно? Чи можна зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування?

Розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із сплином терміну, встановленого ст. 257 ЦКУ та ст. 102 ПКУ, та відповідно не дає підстав для зменшення податкових зобов'язань постачальником, який склав таку податкову накладну, у разі зменшення компенсації вартості товарів/послуг.

При цьому покупець таких товарів/послуг у випадку зменшення компенсації вартості товарів/послуг зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ на суму такого зменшення, використовуючи механізм, визначений п. 198.5 ПКУ, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг у випадку, якщо з дати складання податкової накладної минуло 1095 календарних днів, постачальник зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є підставою для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту покупця.

Див. ІПК ДФСУ від 05.03.2019 р. № 898/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них ми читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини