Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП водночасно провадить незалежну профдіяльність: як платити ЄСВ

14 березня 2019, 09:00
437
0
Реклама

За роз'ясненнями фахівців ДФСУ, викладеними в ІПК від 10.05.2018 р. № 2069/Ф/99-99-13-02-03-14/ІПК, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність (зокрема, адвокатську), зобов'язана сплачувати ЄСВ незважаючи на те, що одночасно зареєстрована підприємцем та сплачує ЄСВ як ФОП.

Отримувач ІПК не погодився з позицією контролерів та оскаржив відповідну консультацію у судовому порядку. Суд першої інстанції визнав позицію податківців правомірною та відмовив у задоволенні позову.

А ось суд апеляційної інстанції (див. постанову П'ятого апеляційного адміністративного суду від 31.01.2019 р. у справі № 815/2618/18) зайняв з цього приводу іншу позицію. Зокрема, суд завважив, що з системного аналізу положень ПКУ та Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" від 05.07.2012 р. № 5076-VI вбачається, що діяльність адвоката підпадає під визначення незалежної професійної діяльності, а доходи, отримані від здійснення такої діяльності підлягають оподаткування згідно ст. 178 ПКУ лише у випадку, якщо така особа не зареєстрована як ФОП відповідно до вимог законодавства. До того ж, Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VI не передбачений порядок обліку та сплати ЄСВ ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Також суд зазначив: необхідність подачі окремих звітів з ЄСВ виникає лише у разі, якщо особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно є ФОП, здійснює види діяльності, які відрізняються між собою.

За обставинами справи особа, здійснюючи підприємницьку діяльність за кодом КВЕД 69.10 (діяльність у сфері права) та адвокатську діяльність, займається одним і тим же видом підприємницької діяльності. Відповідно, на думку суду, у неї не виникає обов'язку подання звітності з ЄСВ як особи, що провадить незалежну професійну діяльність, адже у такому випадку буде мати місце подвійний облік ідентичної господарської діяльності, а відповідно і подвійне оподаткування, що суперечить принципам податкового законодавства.

Отже, ІПК ДФСУ від 10.05.2018 р. № 2069/Ф/99-99-13-02-03-14/ІПК було визнано протиправною та скасовано.

Незважаючи на те, що ФОП вже відзвітували з ЄСВ за 2018 рік, радимо ознайомитися з відповідями на поширені питання платників, викладені у матеріалі "Актуальні питання щодо складання річної звітності підприємцями" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини