Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право вимоги за договором безвідсоткової фіндопомоги як внесок до СК: податкові наслідки

25 березня 2019, 08:45
1132
0
Реклама

За наслідками отримання поворотної безвідсоткової фінансової допомоги у товариства виникла кредиторська заборгованість перед його учасником. Водночас одноосібний учасник товариства заявив про наміри щодо внесення до статутного капіталу додаткового вкладу у негрошовій формі, а саме - у вигляді його дебіторської заборгованості до підприємства за договором поворотної безвідсоткової фінансової допомоги. Як оподатковується така операція?

ПДВ. Операція з внесення одноосібним учасником товариства до статутного капіталу прав вимоги кредиторської заборгованості в обмін на корпоративні права (частку в статутному капіталі), яка здійснюється у межах чинного законодавства, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Податок на прибуток. Для платників, які застосовують коригувальні різниці, положеннями Податкового кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за операціями із внесення позичальником до статутного капіталу товариства права вимоги кредиторської заборгованості за надану безвідсоткову поворотну фіндопомогу. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку.

ПДФО. Сума внеску (додатковий вклад) до статутного капіталу товариства у вигляді грошових вимог до товариства за договором безвідсоткової поворотної фіндопомоги не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором для учасника товариства.

Див. ІПК ДФСУ від 15.03.2019 р. № 1047/6/99-99-15-01-01-15/ІПК.

Більше про операції з статутним капіталом читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"Оподаткування"/"Статутний капітал" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини