Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неприбутківець сплачує комуналку за рахунок бюджетних коштів та компенсацій орендарів: що з ПК з ПДВ

26 березня 2019, 08:30
1062
0
Реклама

Неприбуткова організація (орендодавець) - платник ПДВ сплачує вартість комунальних послуг та енергоносіїв за рахунок бюджетних коштів та за рахунок компенсації вартості таких послуг від орендарів. Як такі суми включаються до складу податкового кредиту?

Якщо субсидії і трансфертні платежі, що видаються платнику податку - одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 2610, не є компенсацією вартості товарів/послуг, що постачаються таким платником податку, то у разі їх отримання платник не визначає податкові зобов'язання з ПДВ, оскільки відсутній об'єкт оподаткування.

Водночас, якщо зазначені кошти надходять до платника податків в рахунок оплати вартості поставлених таким платником товарів/послуг, основних фондів, то на дату зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку платник зобов'язаний визначити податкові зобов'язання виходячи з вартості таких товарів/послуг.

Відшкодування (компенсація) витрат від орендарів, передбачене договорами оренди, зокрема за комунальні послуги та постачання електричної енергії, за своєю суттю є складовою вартості послуги з оренди майна, яка є об'єктом оподаткування ПДВ, та включається до бази оподаткування ПДВ за відповідний звітний період.

Суми ПДВ, сплачені у разі придбання комунальних послуг та електроенергії платником податку - неприбутковою організацією як за рахунок бюджетних коштів, так і за рахунок компенсації вартості таких послуг від орендарів, відносяться до податкового кредиту на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН постачальниками.

ПКУ не передбачено будь-яких виключень щодо формування податкового кредиту для платників ПДВ, які є неприбутковими організаціями та фінансуються з держбюджету.

Обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) товарів/послуг, необоротних активів зазначаються у р. ІІ "Податковий кредит" декларації з ПДВ, зокрема, обсяги придбання з ПДВ (за ставкою 20%) комунальних послуг відображаються у рядку 10.1 р. ІІ незалежно від того, для яких цілей придбані такі товари/послуги.

Див. ІПК ДФСУ від 20.03.2019 р. № 1116/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про правила формування податкового кредиту з ПДВ читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податковий кредит" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини