Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Економічну доцільність рішень платника податківці не вправі перевіряти – ВС

27 березня 2019, 12:20
490
0
Реклама

Підприємець звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення щодо застосування штрафних санкцій.

Суть справи. Платник податків, основним видом діяльності якого є діяльність ресторанів та надання послуг мобільного харчування, відстоював позицію, яка полягала у тому, що така діяльність є неможливою без використання праці офіціантів.

Таким чином закиди податківців стосовно того, що витрати на оплату праці офіціантів неправомірно були включені до витрат, оскільки не пов'язані із господарською діяльністю, є незаконними та безпідставними.

Позиція суду. У цій справі суд підтримав платника, зауважуючи, що податковий контроль не призначений перевіряти економічну доцільність рішень, що приймаються суб'єктами господарювання, які у сфері господарської діяльності наділені самостійністю та широкою дискрецією при виборі необхідних працівників.

А тому відсутні підстави виключати з податкового обліку витрати на оплату праці офіціантів лише тому, що їх робота не потрібна через наявність бару.

До того ж, робота офіціантів фактично спрямована на забезпечення комерційної діяльності позивача, власне, це і обумовлює господарський характер такої роботи для нього.

В результаті цього, судді дійшли висновку, що збільшення за результатами перевірки оподатковуваного доходу призвело до збільшення бази оподаткування ЄСВ та військового збору, відповідно їх донарахування, а також штрафні санкцій за його несплату є незаконним.

Див. постанову ВС/КС від 14.03.2019 р. № 806/1417/16.

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Будьте уважні в разі звільнення працівників: судові рішення роботодавцям" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини