Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Від’ємне значення ПДВ сформувалося за рахунок зменшення ПДВ-зобов’язань: як його використати

2 квітня 2019, 08:30
599
0
Реклама

У січні 2019 року платник ПДВ повернув покупцю передоплату за товар, отриману ним у травні - липні та жовтні 2018 року. Відповідно, були зменшені податкові зобов'язання з ПДВ, за рахунок чого, у січні 2019 року у такого платника податку виникло від'ємне значення суми ПДВ. Що робити з таким від'ємним значенням ПДВ?

Сума від'ємного значення, що розрахована згідно з п. 200.1 ПКУ, відображається у додатку Д2 до декларації з ПДВ.

Водночас під час заповнення додатка Д2 доцільно застосовувати принцип хронології формування від'ємного значення, згідно з яким податкові зобов'язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення - від найдавнішого до найновішого.

У разі повернення постачальником передоплати за товар та коригування податкових зобов'язань з ПДВ у бік зменшення, від'ємне значення ПДВ виникає за рахунок від'ємного значення податкових зобов'язань, а не за рахунок перевищення податкового кредиту над значенням податкових зобов'язань. Тому, підстав для декларування такого від'ємного значення на поточний рахунок платника ПДВ та/або у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до держбюджету, у платника податку немає.

Таке від'ємне значення може бути задеклароване платником податку у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у т.ч. розстроченого або відстроченого) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 2001.3 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу - до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Див. ІПК ДФСУ від 25.03.2019 р. № 1247/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Більше про порядок заповнення додатка Д2 до декларації з ПДВ читайте в матеріалі "Додаток Д2: розшифровуємо від'ємне значення з ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини