Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може адвокат включити до витрат суми ЄСВ та військового збору

3 квітня 2019, 10:00
505
0
Реклама

ПКУ не передбачено будь-якого переліку витрат для фізичних осіб, які здійснюють незалежну діяльність. Для визначення переліку витрат, які можуть бути враховані при обчисленні оподатковуваного доходу фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, доцільно скористатися узагальнюючими податковими консультаціями, затвердженими наказом ДПС України від 24.12.2012 р. № 1185 та наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. № 885.

Зазначеними узагальнюючими податковими консультаціями передбачено, що до витрат фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, може включатись сплачена сума ЄСВ.

Військовий збір є загальнодержавним збором та не належить до витрат, необхідних для провадження незалежної адвокатської діяльності.

Відповідні роз'яснення надані фахівцями ГУ ДФС в Одеській області в ІПК від 25.03.2019 р. № 1234/Ч/ІПК/15-32-13-01-07.

Водночас контролери зазначили наступне.

Фізична особа - адвокат, яка здійснює незалежну професійну діяльність, має право включити суми ЄСВ до складу витрат того звітного періоду, в якому вони були сплачені, та відобразити у графі 8 р. ІV додатка Ф2 "Доходи від провадження незалежної професійної діяльності" податкової декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація).

Чистий оподатковуваний дохід, одержаний від провадження незалежної професійної діяльності, відображається у графі 3 рядка 10.8 р. ІІ Декларації та входить до складу доходів, що включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зазначеного в графі 3 рядка 10 р. ІІ Декларації.

Сума військового збору, що підлягає сплаті адвокатом самостійно за результатами звітного періоду, вказується в графі 7 рядка 10.8 р. ІІ Декларації та у рядку 4.1 розділу V додатка Ф2 до Декларації .

Адвокатам може бути цікавим матеріал "Чи може адвокат бути найманим працівником?" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини