Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через незазначення товарної позиції ПН не відповідає первинці: виправляємо помилку

8 квітня 2019, 14:00
312
0
Реклама

Платник ПДВ на дату виникнення податкових зобов'язань за операцією з постачання товарів/послуг склав податкову накладну в якій не зазначив окрему товарну позицію. У зв'язку із цим загальна сума обсягів постачання за відповідною операцією, зазначена в такій податковій накладній, не відповідає первинним документам, оформленим за такою операцією.

У такому разі платник податку має скласти розрахунок коригування, в якому в табличній частині зі знаком "-" відображає показники щодо усіх зазначених в податковій накладній товарів/послуг та у графі 2.1 заповнює код причини коригування "103".

У полі "Дата складання" зазначається поточна дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем.

Водночас платник податку складає нову податкову накладну, в якій зазначає загальний обсяг операцій, визначених первинними документами.

Такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер та у полі "Дата складання" зазначається дата виникнення податкових зобов'язань продавця.

Якщо така податкова накладна буде зареєстрована в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, визначеного п. 201.10 ПКУ, то до платника податку застосовують штрафні санкції, передбачені п. 1201.1 ПКУ.

Див. роз'яснення ДФС у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини