Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ціна в договорі прив'язана до курсу валюти: проводимо коригування у ПДВ-обліку

11 квітня 2019, 11:10
960
0
Реклама

У договорі на постачання (купівлю-продаж) товарів/послуг встановлена прив'язка до іноземної валюти. У разі зміни (коливання) курсу іноземної валюти змінюється й вартість товарів/послуг, як у бік збільшення, так і у бік зменшення. Чи коригувати в такому випадку податкові зобов'язання з ПДВ?

Зобов'язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні. При цьому сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті (ст. 524 ЦКУ).

Згідно зі ст. 533 ЦКУ грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті у разі здійснення розрахунків на території України за зобов'язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом.

Зважаючи на те, що зміна (коливання) курсу іноземної валюти може призводити до зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, як у бік збільшення, так і у бік зменшення, то у платника податку - постачальника таких товарів/послуг виникає підстава для здійснення коригування податкових зобов'язань з ПДВ та складання на дату фактичної доплати чи повернення коштів розрахунку коригування відповідно до п. 192.1 ПКУ і реєстрації його в ЄРПН.

Див. ІПК ДФСУ від 04.04.2019 р. № 1441/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини