Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримали субсидію з бюджету: чи буде база оподаткування ПДВ

17 квітня 2019, 10:30
599
0
Реклама

Підприємство отримало на рахунок бюджетні кошти за кодом бюджетної класифікації видатків бюджету 2610 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)". Чи потрібно на таку суму нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ? Коли потрібно реєструватися платником ПДВ?

Щодо отримання бюджетних коштів. У разі, якщо отримання платником ПДВ коштів, у т. ч. у вигляді субсидій та поточних трансфертів, не передбачає постачання товарів/послуг і такі кошти відповідно не є оплатою вартості товарів/послуг, то об'єкта оподаткування ПДВ при їх отриманні не виникає та, відповідно, до бази оподаткування ПДВ такі кошти не включаються.

Якщо ж зазначені кошти надходять до платника податків в рахунок оплати вартості поставлених таким платником товарів/послуг, основних фондів, то такі кошти включаються до бази оподаткування ПДВ.

Щодо реєстрації платником ПДВ. У разі, якщо особа здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з р. V ПКУ, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, то така особа згідно з вимогами ПКУ повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву і відповідно зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

При цьому звертаємо увагу, що будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, але не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (п. 183.10 ПКУ).

Обов'язок щодо нарахування та сплати податкових зобов'язань з ПДВ у такої особи виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання реєстраційної заяви, тобто з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 1 млн грн.

Водночас нормами ПКУ не передбачено нарахування податкових зобов'язань з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ при придбанні товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів, що надійшли платнику податку у вигляді субсидій, поточних та капітальних трансфертів.

Див. ІПК ДФСУ від 11.04.2019 р. № 1553/5/99-99-15-03-02-16/ІПК.

Більш детально про реєстрацію платником ПДВ читайте в матеріалі "Реєстрація платником ПДВ: для кого та коли вона обов'язкова" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини