Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна сторонам договору усно домовитись про використання факсиміле

22 квітня 2019, 11:00
907
0
Реклама

Суть справи. В одній із справ Верховний суд розглянув випадок коли більшість документів між сторонами були підписані шляхом проставлення факсиміле, що як зазначає одна із сторін спору, є усталеною практикою, яка склалась між сторонами договору про надання послуг. Причому письмової домовленості про використання факсиміле між сторонами не було.

Позиція суду. ВС звернув увагу, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису допускається у випадках, встановлених законом або за письмовою згодою сторін у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів (ч. 3 ст. 207 ЦКУ).

Таким чином для застосування факсимільного підпису для оформлення правочинів, вчинення інших господарських операцій, необхідна письмова згода сторін, яка може виражатись, зокрема, в укладеній між сторонами письмовій угоді, в якій погоджується використання факсиміле і зразки справжнього та факсимільного підписів посадових осіб або представників сторін договору чи іншого документу.

Саме таким способом, на думку суддів, закріплюється юридична сила факсиміле як особистого підпису, а засвідчені ним документи вважатимуться укладеними відповідно до вимог законодавства.

Див. постанову ВС/КГС від 19.04.2018 р. у справі № 910/4050/17.

Добірку актуальних матеріалів щодо неістотності недоліків у первинних документах можна знайти тут.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини