Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На оподатковувану ПДВ операцію склали ПН як на звільнену: виправляємо помилку

22 квітня 2019, 15:30
441
0
Реклама

Платником ПДВ була складена податкова накладна на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а потрібно було скласти податкову накладну на операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню. До того ж після складання податкової накладної відбулася часткова зміна номенклатури товарів/послуг, в результаті чого здійснюється постачання як звільнених від оподаткування товарів/послуг, так і таких, що підлягають оподаткуванню. Як виправити помилку?

Якщо платником податку була складена податкова накладна на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а необхідно було скласти податкову накладну на операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, платнику податку необхідно:

• скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, яким вивести в нуль показники такої податкової накладної;

• скласти нову (правильну) податкову накладну на операції, які оподатковуються за ставкою 20% (7%, 0%), з датою складання, що відповідає даті виникнення податкових зобов'язань.

Якщо після складання податкової накладної відбувається часткова зміна номенклатури товарів/послуг, в результаті чого здійснюється постачання як звільнених від оподаткування товарів/послуг, так і таких, що підлягають оподаткуванню, платник складає розрахунок коригування, в розділі Б якого відповідні показники кожного рядка податкової накладної, за якими відбувається така зміна, виводяться в нуль, та додаються нові рядки, в яких зазначаються правильні показники щодо товарів/послуг, операції з постачання яких звільнені від оподаткування.

У графі 2.1 усіх рядків розрахунку коригування зазначається код причини "104".

При цьому на частку обсягу операцій, які підлягають оподаткованню за ставкою 20% (7%, 0%) складається нова податкова накладна з датою складання, що відповідає даті зміни номенклатури товарів/послуг, підтвердженій відповідними первинними (бухгалтерськими) документами.

Див. роз'яснення ДФС у категорії 101.15 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини