Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковуються дивіденди, нараховані акціонеру – резиденту Кіпру

23 квітня 2019, 08:30
1138
0
Реклама

Фахівці ДФСУ надали роз'яснення щодо порядку оподаткування дивідендів, які виплачуються акціонеру товариства - резиденту Кіпру (ІПК від 16.04.2019 р. № 1609/ІПК/28-10-27-01-11).

З посиланням на норми ПКУ та Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення

подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (далі - Конвенція) контролери повідомили, що дивіденди, які сплачуються (нараховуються) резидентом нерезиденту, який є резидентом Кіпру, можуть оподатковуватись в Кіпрі. Однак такі дивіденди оподатковуються також в Україні відповідно до пп.141.4.1 ПКУ та п. 2 ст. 10 Конвенції (15%).

Водночас резидент має право на самостійне застосування пониженої ставки податку (5%), передбаченої пп. "а" п. 2 ст.10 Конвенції у разі виконання вимог Конвенції, а саме:

· особа, яка отримує дивіденди (як акціонер), є бенефіціарним (фактичним отримувачем (власником) дивідендів, тобто особою, яка має право на отримання таких дивідендів;

· отримувач дивідендів - акціонер є резидентом Кіпру, про що надано документ, який відповідає вимогам ст.103 ПКУ і підтверджує податкову резиденцію цієї особи у відповідні минулі періоди, за які товариством були нараховані дивіденди;

· якщо резидент Кіпру (фактичний власник) володіє не менш ніж 20 відсотками капіталу компанії, що сплачує дивіденди, або інвестував в придбання акцій чи інших прав компанії еквівалент не менше 100000 євро.

Відповідно до ст. 21 "Усунення подвійного оподаткування" Конвенції країна, резидентом якої є особа, що одержує дивіденди, (Кіпр) дозволить вирахувати з податку на дохід цього резидента суму, що дорівнює сумі податку на дохід, сплаченій в іншій державі (Україні).

Підприємствам, що виплачують дивіденди нерезидентам, цікавим може бути матеріал "Дивіденди в інвалюті: бухоблік й оподаткування виплати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини