Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Склад промислового підприємства переданий в оренду: чи платити податок на нерухомість

26 квітня 2019, 17:00
5979
0
Реклама

Підприємство - єдинник групи 3, основним видом господарської діяльності якого є надання в оренду власного або орендованого нерухомого майна, а додатковими - виробництво інших виробів з деревини, виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння, лісопильне та стругальне виробництво, оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, придбало будівлю-склад для зберігання деревини, виробів з корка, соломки, дерев'яної тари, а також земділянку під цим об'єктом. Зазначене підприємство звернулось за роз'ясненнями щодо наявності у нього обов'язку сплачувати за зазначені об'єкти земельний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

У відповідь фахівці ГУ ДФС у Рівненській області в ІПК від 18.04.2019 р. № 1679/ІПК/17-00-12-03-08 роз'яснили наступне.

Щодо земподатку

Якщо підприємств є власником земельної ділянки та використовує її в своїй господарській діяльності, на нього

поширюється дія пп. 4 п. 297.1 ПКУ, згідно з яким платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності.

Водночас, з огляду на припис постанови Верховного Суду України від 24.11.2015 р. № 826/14703/13-а щодо особливостей реалізації платниками єдиного податку права на звільнення від сплати земельного податку, у разі надання зазначеного нерухомого майна в оренду іншим суб'єктам господарювання підприємство звільняється від сплати земельного податку під цим майном лише за наявності укладеної і зареєстрованої відповідно до законодавства цивільно-правової угоди оренди земельної ділянки (як окремої, так і разом із наданням в оренду нерухомого майна), що є підтвердженням факту використання земельної ділянки у господарській діяльності.

Щодо податку на нерухомість

З урахуванням пп. "є" п. 266.2.2 ПКУ за умови, що підприємство належить до промислових підприємств (в значенні КВЕД), приналежний йому об'єкт нерухомості не

є об'єктом оподаткування податком, якщо він класифікується в класі 1251 "Будівлі промислові" Класифікатора та використовується підприємством у власному промисловому виробництві.

Водночас ПКУ не передбачає виключення з об'єктів оподаткування податком об'єктів нерухомості, переданих у платне користування третім особам.

Нагадаємо, що в ІПК від 17.04.2019 р. № 1653/6/99-99-12-02-03-15/ІПК фахівці ДФСУ у відповідь на питання щодо обов'язку сплачувати податок на нерухомість за виробничі приміщення та складські приміщення, частина яких передана у платне користування, завважили, що "норми Кодексу не містять окремих правил оподаткування об'єктів нерухомості в залежності від їх використання".

Власникам об'єктів нерухомого майна цікавим може бути матеріал "Декларація з податку на нерухомість: вивчаємо нововведення" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини