Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть гірничодобувні підприємства платити орендну плату за землю в розмірі 25% земподатку

2 травня 2019, 10:00
377
0
Реклама

Підприємство, що провадить госпдіяльність з видобування корисних копалин, звернулось до контролерів за роз'ясненням порядку застосування п. 284.4 ПКУ для обчислення податкових зобов'язань з плати за землю за ділянки, що перебувають у підприємства у користуванні на умовах оренди.

Згідно з п. 284.4 ПКУ плата за землю за земельні ділянки, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, справляється у розмірі 25 відсотків податку, обчисленого відповідно до ст.ст. 274 і 277 ПКУ.

Водночас фахівці ДФСУ в ІПК від 18.04.2019 р. № 1677/6/99-99-12-02-03-15/ІПК завважили: порядок обчислення податкових зобов'язань з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (ст. 288 ПКУ) не передбачає застосування розміру (ставок) такої орендної плати меншого, ніж ставки земельного податку. Таким чином, до укладення підприємством додаткових угод до договору оренди земельної ділянки державної власності не вбачається підстав для застосування положень п. 284.4 ПКУ для обчислення податкових зобов'язань з плати за землю за орендовану земельну ділянку.

Про загальний порядок декларування зобов'язань з плати за землю можна почитати в матеріалі "Звітуємо з плати за землю за 2019 рік" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини