Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати дохід від обов'язкового продажу акцій: УПК від Мінфіну

6 травня 2019, 12:30
242
1
Реклама

Порядок обов'язкового продажу акцій акціонерами на вимогу особи, яка є власником домінуючого контрольного пакета акцій, визначено ст. 652 Закону України "Про акціонерні товариства" від 17.09.2008 р. № 514-VІ.

Для акціонерів результатом операцій з обов'язкового продажу акцій на вимогу власника домінуючого контрольного пакета акцій є виникнення доходу, який включається до розрахунку об'єкта оподаткування податком на прибуток, ПДФО та військовим збором.

У черговій узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом від 26.04.2019 р. № 181, Мінфін навів декілька типових прикладів, які ілюструють порядок оподаткування вищевказаних доходів.

Зокрема, фінрезультат від операції прибутківця, з продажу акцій, проведеного через рахунок умовного зберігання (ескроу) на вимогу заявника - власника домінуючого контрольного пакета акцій слід оподатковувати з урахуванням п.141.2 ПКУ.

Водночас дохід від продажу акцій, що нараховується (виплачується) резиденту - фізособі заявниками (резидентом - юридичною/фізичною особою, нерезидентом - юридичною/фізичною особою), включається до загального річного оподатковуваного доходу такого резидента - фізособи в розмірі інвестиційного прибутку з урахуванням вимог п. 170.2 ПКУ та оподатковується ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором за ставкою 1,5 %.

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Українському бізнесу відтепер доступні рахунки ескроу" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и страницу в Facebook, чтобы всегда быть в курсе бухгалтерских событий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини