Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть ФОП притягнути до адмінвідповідальності як посадову особу

6 травня 2019, 15:30
818
0
Реклама

ФОП може бути визнаний посадовою особою лише тоді, коли він на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності: за таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо). Про це повідомили фахівці ДФСУ в роз'ясненні, розміщеному в категорії 138.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Водночас контролери завважили, що ст.ст. 1621 (порушення порядку здійснення валютних операцій), 1634 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи), 16315 (порушенням порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)), 1651 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) КУпАП передбачена адміністративна відповідальність фізичних осіб - підприємців (громадян - суб'єктів підприємницької діяльності). Тому до адміністративної відповідальності за порушення вказаних статей КУпАП ФОП притягуються незалежно від наявності найманих працівників. Крім того, за порушення ст. 1651 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Суб'єктам господарювання, в тому числі самозайнятим особам, цікавим може бути матеріал "Відповідальність за порушення законодавства про ЄСВ: які санкції застосовують" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини