Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Умови договору не можуть змінити дату виникнення ПДВ-зобов’язань - ДФС

7 травня 2019, 12:00
3281
0
Реклама

Зазвичай право власності на товар переходить до покупця в момент його відвантаження. Утім, так буває не завжди. На яку ж дату визначати ПДВ-зобов'язання, якщо право власності на товар переходить до покупця через деякий час після його відвантаження і при цьому передоплати не буде? Чи можна дату виникнення податкових зобов'язань визначити в умовах договору?

З метою оподаткування ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, оплата за які не відбулася і постачальник не визначає податкові зобов'язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

Отже, дата виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів не залежить від дати переходу права власності на товар.

Датою, на яку припадає початок передачі (переміщення) товару, є дата, яка визначає фізичне переміщення товару зі складу (або будь-якого місця зберігання) продавця з метою доставки зазначеного товару покупцеві, в тому числі дата, вказана у документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, які відповідно до ст. 307 ГКУ оформляються в установленій формі зі складанням комплекту перевізних документів з урахуванням виду транспорту, яким здійснюється перевезення.

Відповідно до вимог п. 201.10 ПКУ постачальник по першій з подій - даті відвантаження товару зобов'язаний був у встановлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Водночас слід врахувати, що згідно зі ст. 1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків регулюються виключно нормами ПКУ, а тому врегулювання в рамках договору питань, що віднесені до податкового законодавства, є некоректним (відповідно до ч. 2 ст. 1 ЦКУ до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом).

Тому перенесення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ на підставі умов договору на інший строк, ніж визначений ПКУ, не відповідає нормам ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1874/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Це питання ми розглядали в матеріалі "Продаємо ОЗ із переходом права власності через 12 місяців: коли визнавати бухоблікові доходи та ПДВ-зобов'язання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини