Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сума перерахованої оплати перевищує вартість ритмічних поставок за місяць: складаємо ПН на перевищення

7 травня 2019, 15:00
227
0
Реклама

Платник ПДВ здійснює постачання товарів/послуг, яке має ритмічний характер. За такими операціями протягом місяця складається зведена податкова накладна відповідно до п. 201.4 ПКУ. На дату складання зведеної податкової накладної сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця. Що робити з таким перевищенням?

У разі якщо під час здійснення платником ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, постачання яких має ритмічний характер, на дату складання зведеної податкової накладної сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої платник ПДВ зобов'язаний скласти не пізніше останнього дня такого місяця (у т.ч. на дату складання зведеної податкової накладної) податкову накладну у загальновстановленому порядку та зареєструвати її в ЄРПН.

Така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту.

Див. ІПК ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1878/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини