Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсутність в інтегрованій картці даних про переплату не завжди означає, що переплати немає

8 травня 2019, 09:00
441
0
Реклама

Відсутність в інтегрованих картках платника податків даних щодо надміру сплаченої суми не є достатньою підставою для бездіяльності контролерів у відповідь на подання платником податків заяви про повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов'язання у порядку, визначеному ст. 43 ПКУ. Такого висновку дійшов ВС/КАС у постанові від 19.03.2019 р. у справі № 808/661/16.

Так, судом було встановлено, що у платника податків виникла переплата з податку на прибуток у розмірі 1783163,38 грн (доказом чого слугує рішення суду). Однак контролюючий орган не відреагував на заяву про повернення зазначеної суми, подану платником податків, оскільки за даними інтегрованих карток з даного податку (отриманих з попереднього місця реєстрації підприємства) у позивача відсутня вказана у заяві переплата.

Своєю чергою ВС/КАС зауважив, що наведені обставини не змінюють фактичного статусу перерахованих позивачем грошових коштів в сумі 1783163,38 грн як надміру сплачених коштів і не позбавляють податковий орган, на обліку в якому на даний час знаходиться позивач як платник податків, від з'ясування причин неузгодженості даних такого платника з даними інтегрованих карток, ведення яких відноситься до сфери діяльності органів ДФС. Таким чином, контролюючий орган, не відреагувавши на заяву платника податків, допустив протиправну бездіяльність.

Про інші цікаві рішення ВС можна почитати в матеріалі "Огляд практики Верховного Суду: податкові й трудові спори. Березень-2019" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини