Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Протягом якого терміну можна скласти розрахунок коригування до податкової накладної

8 травня 2019, 11:45
1929
0
Реклама

У разі якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню. Таке коригування здійснюється на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ). Протягом якого же терміну платник податку має можливість скласти розрахунок коригування до податкової накладної?

Нормами ПКУ визначено дату, на яку платник податку зобов'язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, та термін протягом якого платник податку зобов'язаний зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної.

Утім, нормами ПКУ не визначено терміну, протягом якого платник податку має можливість скласти розрахунок коригування до податкової накладної.

Таке роз'яснення ДФС опублікувала в категорії 101.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Отже, платник ПДВ може складати розрахунки коригування до податкових накладних навіть після спливу 1095 днів. А ось що з їх реєстрацією в ЄРПН?

Нагадаємо, що донедавна податківці стверджували: розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із сплином терміну, встановленого ст. 257 ЦКУ та 102 ПКУ (див., наприклад, ІПК ДФСУ від 07.03.2019 р. № 950/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Навряд чи колись податківці змінять свій підхід стосовно цього.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини