Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримали часткову передоплату за товари різної номенклатури: як складати ПН

8 травня 2019, 13:00
1609
0
Реклама

Покупець - платник ПДВ здійснив часткову попередню оплату постачальнику за договором, який передбачає постачання двох найменувань (номенклатури) товару), без конкретизації номенклатури, за якою здійснюється оплата.

Постачальник на дату отримання такої попередньої оплати склав податкову накладну на обидві номенклатури товарів, передбачені договором (з них на одну (товар 1) - на всю кількість товару, передбачену договором, на другу (товар 2) - на частину такої кількості). Надалі постачальником було поставлено товар 2 у повному обсязі, передбаченому договором, та складено податкову накладну на різницю між кількістю відвантаженого товару 2 та кількістю товару 2, зазначеною в першій податковій накладній.

Чи правильно все було зроблено?

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

Водночас у разі часткової передоплати товарів різної номенклатури платники податку (контрагенти за операцією) самостійно на підставі договорів та первинних (бухгалтерських) документів визначають, за який товар в межах договору здійснюється така попередня оплата.

Отже, у цій ситуації на дату отримання попередньої оплати постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на усю суму такої попередньої оплати, в якій визначити номенклатуру товарів у відповідності з умовами договору.

Надалі на дату відвантаження товару 2 постачальник повинен скласти податкову накладну на різницю між фактичною кількістю/вартістю такого поставленого товару та кількістю (вартістю) такого товару, яка відображена в першій податковій накладній (на яку було здійснено попередню оплату).

Див. ІПК ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1879/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про порядок складання і реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування до них читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкова накладна".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини