Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ про оприбуткування готівки відокремленими підрозділами

14 травня 2019, 12:10
363
0
Реклама

У випадку реєстрації КОРО на РРО інформація згідно з фіскальними звітними чеками має заноситися до КОРО. У разі ж коли КОРО не зареєстроване на РРО, готівка буде вважатися оприбуткованою за умови забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ.

Оприбуткуванням готівки в касах суб'єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО, згідно з нормами абз. 4 та 5 п. 11 р. II Положення № 148.

Оприбуткування та облік підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів) у порядку, визначеному ПКУ.

Що стосуться оплати консульської легалізації документів в консульстві іноземної держави на території України готівковою іноземною валютою, НБУ повідомило наступне.

За поточними рахунками в нацвалюті для здійснення розрахунків, пов'язаних з утриманням офіційного представництва, здійснюються, зокрема, операції із зарахування коштів, отриманих посольством, консульством за надані консульські послуги, уключаючи кошти в готівковій формі, а також операції з торгівлі іноземною валютою, встановлено п. 120 розділу X Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в інвалюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Отже, Положенням № 5 передбачене зарахування на поточний рахунок посольства/консульства коштів в нацвалюті, отриманих за надані консульські послуги, у т. ч. у готівковій формі, і відповідно передбачена можливість купівлі інвалюти на міжбанківському валютному ринку України.

Див. лист НБУ від 25.04.2019 р. N 50-0006/22839

Чи ведуть підприємці касову книгу? Який порядок оприбуткування готівки у підприємців читайте у ситуації для бухгалтера.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини