Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інтернет-оплата за готель: чи потрібен РРО

15 травня 2019, 10:00
626
0
Реклама

ДФС оприлюднила податкову консультацію щодо застосування РРО при оплаті через мережу Інтернет за послуги проживання. З одного боку, законодавство про РРО вимагає застосовувати такі реєстратори при продажу товарів чи наданні послуг, якщо мають місце розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі. З цього випливає і обов'язок видавати особі, яка отримує послугу, включно з оплаченою через Інтернет, розрахунковий документ при отриманні товарів (послуг).

Водночас правила стосовно здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів дозволяють існування указаного документа в паперовій та/або електронний формі. При цьому формування в електронній формі документа дозволяється за операцією з використанням електронного платіжного засобу за умови доставки його користувачу.

З цієї двозначної ситуації податківці зробили два висновки, які дещо суперечать один одному.

По-перше, акцентували обов'язок застосовувати РРО і в разі здійснення безготівкових розрахунків за допомогою платіжних карт або платіжних систем із використанням мережі Інтернет. При цьому розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет слід видавати у випадку їх безпосереднього надання споживачу, під час передачі йому товару чи надання послуг.

По-друге, визнали можливість не використовувати РРО, якщо місце здійснення розрахунків не визначено та оплата проведена замовником за надані послуги з проживання у безготівкової формі за допомогою мережі Інтернет з використанням електронних платіжних засобів (карток) або платіжних систем.

На жаль, податкова консультація не містить однозначного висновку і дозволяє двояке трактування ситуації. Адже відкритим залишається питання як бути з використанням РРО, коли оплата за послуги готелю проведена наперед через електронну платіжну систему. Адже говорити тут про те, що місце здійснення розрахунків не визначено, було б передчасним - таким буде місце отримання замовником відповідних послуг з проживання.

Джерело: ІПК ДФС України від 26.03.2019 р. 1267/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Детально про застосування РРО читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного матеріалу сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини