Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Дивідендний" аванс переплатили: чи можна зробити залік на користь податку на прибуток

16 травня 2019, 09:30
415
0
Реклама

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ та вноситься до бюджету до, або одночасно з виплатою дивідендів.

Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

При заповненні розрахункових документів платниками податків в полі "Призначення платежу" зазначаються коди видів сплати, зокрема коди:

101 - для суми грошового зобов'язання;

125 - для авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів та прирівняних до них платежів.

Тобто, сплата податку на прибуток та авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів та прирівняних до них платежів здійснюється з різними кодами виду сплати.

В зв'язку із цим Офіс великих платників стверджує, що врахування наявної переплати з податку на прибуток в оплату авансового внеску при виплаті дивідендів не передбачено.

Разом з цим, платник податку може здійснити повернення сум грошового зобов'язання на підставі заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ПКУ).

Корисним на цю тему буде також наступний матеріал: "Виплата дивідендів учасникам-резидентам: оподаткування" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини