Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення за прогул: який день роботи вважається останнім

27 травня 2019, 09:00
2233
0
Реклама

При звільнені працівника у зв'язку з прогулом (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП) днем звільнення має бути останній день роботи працівника перед днем, коли він вчинив прогул. Але це за умови, що після його вчинення працівник більше не виходив на роботу. Відповідне роз'яснення містить лист Мінсоцполітики від 22.04.2019 р. № 82/0/22-19/133.

Окрім того, фахівці Мінсоцполітики нагадали вимоги трудового законодавства, які слід врахувати у разі звільнення працівника.

Звільнення за прогул без поважних причин є заходом стягнення за порушення трудової дисципліни. Застосовуючи його, слід додержуватися встановлених законодавством про працю вимог щодо порядку застосування дисциплінарних стягнень (ст. 149 КЗпП).

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 149 КЗпП власник або уповноважений ним орган до застосування дисциплінарного стягнення повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. Цей обов'язок роботодавця може бути визнано виконаним, якщо працівник надав необхідні пояснення або відмовився їх надавати, про що складали відповідний акт.

Згідно із ст. 148 КЗпП дисциплінарне стягнення застосовує власник або уповноважений ним орган безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення. При цьому не рахують часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Розірвати трудовий договір з підстав, передбачених п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП, роботодавець може лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник (ч. 1 ст. 43 КЗпП).

Відповідно до ч. 8 ст. 43 КЗпП роботавець має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Роботодавцям може бути цікавим матеріал "Відпускні за невідпрацьований час у разі звільнення: розрахунок, облік, оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини