Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розпочаті до 14 травня перевірки Держпраці можна припинити – ДРС

27 травня 2019, 12:30
1123
0
Реклама

23 травня у Бізнес-центрі ЛІГА відбувся круглий стіл із правових наслідків судового рішення, яким було визнано нечинною Постанову № 295 про здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю. В обговоренні взяли участь представники Державної регуляторної служби України (ДРС), Держпраці, юристи та підприємці.

Відзначено, що втратили чинність та більше не можуть бути застосовані:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;

  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

З точки зору ДРС, у разі виходу Держпраці для проведення інспекційного відвідування суб'єкти господарювання з метою захисту своїх прав мають різні можливості, які залежать від дат початку та закінчення інспекційного відвідування.

1. Держпраці вийшла на інспекційне відвідування та закінчила його проведення до 13.05.2019 (включно).

До 13.05.2019 Постанова № 295 була чинною, Держпраці діяла на її виконання. У разі дотримання Держпраці приписів Порядку № 295 та положень Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" підстави для реагування у суб'єкта господарювання відсутні.

2. Держпраці вийшла на інспекційне відвідування до 13.05.2019 (включно) та не закінчила його до 14.05.2019.

Держпраці почала інспекційне відвідування коли Постанова № 295 була чинною, проте під час проведення перевірки до її закінчення постанова втратила чинність. Чинним законодавством така ситуація напряму не передбачена.

Проте, ДРС вважає, що для захисту своїх інтересів суб'єкт господарювання може письмово (листом) звернутися до Держпраці з вимогою про припинення інспекційного відвідування, мотивуючи свої дії правом, наданим йому ст. 10 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Адже суб'єкт господарювання має право вимагати припинити перевірку у разі використання посадовими особами органу держнагляду (контролю) неуніфікованих форм актів. Зважаємо, що Держпраці не має розробленої та оприлюдненої на своєму офіційному сайті уніфікованої форми акту у сфері дотримання законодавства про працю, яка містить перелік питань залежно від ступеня ризику.

3. Держпраці вийшла на інспекційне відвідування після 14.05.2019 (включно).

Держпраці почала інспекційне відвідування коли Постанова № 295 вже втратила чинність.

У такій ситуації суб'єкт господарювання на підставі ст. 10 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" має право не допускати посадових осіб органу держнагляду (контролю).

Чи може після 14.05.2019 Держпраці ініціювати перевірку на підставі інформації, отриманої від ПФУ, Держстату, ДФС? Відповідь на це та інші питання - у коментарі до судового рішення у газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини