Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подали заяву зі скаргою на продавця: чи можна визнавати податковий кредит

28 травня 2019, 12:15
722
0
Реклама

Подання заяви зі скаргою на відповідного продавця/покупця (додатка Д8) до декларації з ПДВ не є підставою для формування податкового кредиту покупцем товарів/послуг. Про це зазначила ДФСУ в ІПК від 17.05.2019 р. № 2215/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Нагадаємо: якщо продавець товарів/послуг допустив помилку в обов'язкових реквізитах податкової накладної та/або продавець/покупець порушив граничні строки для реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до ПДВ-декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого продавця/покупця (додаток Д8 до декларації з ПДВ) (абз. 24 п. 201.10 ПКУ).

Таке право має платник податків протягом 365 к. дн., що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому вчинили відповідне порушення.

Крім того, до заяви потрібно додати ще й копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням відповідних товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 90 к. дн. з дня надходження заяви зі скаргою контролюючий орган зобов'язаний провести документальну перевірку зазначеного продавця і з'ясувати достовірність та повноту нарахування ним зобов'язань з ПДВ за такою операцією (абз. 25 п. 201.10 ПКУ).

Виходячи з форми додатка Д8 до декларації з ПДВ, у відповідних його графах покупцю необхідно вказувати показники, що підтверджуються первинними документами, копії яких додають до заяви, а також опис порушень продавця. У разі відмови скласти податкову накладну/розрахунок коригування в додатку Д8 зазначають номер і дату первинного документа, який засвідчує факт сплати податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг, або факт отримання/повернення таких товарів/послуг.

Що ж до податкового кредиту, то його можна визнавати за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної, митної декларації або інших документів, передбачених п. 201.11 ПКУ. А ось заяви зі скаргою (додатка Д8) у переліку таких документів немає. Тому подання додатка Д8 до декларації з ПДВ не є підставою для формування податкового кредиту покупцем товарів/послуг.

Податківці уже не вперше наголошують на цьому. Були й ІПК, і повідомлення на сайтах ДФС, а також є аналогічне роз'яснення ДФС у категорії 101.23 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Джерело: ІПК ДФСУ від 17.05.2019 р. № 2215/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Порядок заповнення заяви зі скаргою ми розглянули в матеріалі "Додаток Д8 - Заява зі скаргою на продавця/покупця" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини