Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстр неприбутківців: заднім числом не потрапиш

31 травня 2019, 10:10
304
0
Реклама

Фінансове відомство оприлюднило шпаргалку щодо включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Перш за все нагадало, що у такому переліку опинилися ті, хто до 1 липня 2017 року привів документи у відповідність з ПКУ. А вже 1 січня 2019 року завдяки Закону 2628 норми цього Кодексу зазнали коригування стосовно юридичних осіб, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення. При цьому такі зміни, внесені до пп. 133.4.1 ПКУ, повинні були застосовувати до податкових періодів, починаючи з 1 липня 2017 року.

Водночас Мінфін вказав, що Порядок ведення Реєстру неприбуткових організацій не передбачає включення неприбуткових установ та організацій, зокрема недержавних пенсійних фондів, до Реєстру починаючи з звітних (податкових) періодів, які минули. А за пп. 133.4.5 ПКУ саме цей порядок регулює включення до Реєстру. З цього фінансове відомство зробило висновок, що включати недержавні пенсійні фонди до Реєстру неприбуткових установ та організацій контролюючі органи повинні відповідно до указаного Порядку.

Тобто положення Прикінцевих положень Закону 2628 щодо застосування з 01.07.2017 р. норми пп. 133.4.1 ПКУ про включення недержавних пенсійних фондів до числа неприбуткових є, на думку Мінфіну, мертвонародженою. Адже правила про ведення відповідного Реєстру не дозволяють включати юросіб до нього заднім числом.

Джерело: Лист Мінфіну від 17.05.2019 р. 11210-09-5/13010

Про нюанси діяльності недержавних пенсійних фондів читайте в матеріалі газети «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини